Blogroll

Grow Together Mentors Inspire Us In Life
Pokreće Blogger.

Archives

Latest Release

utorak, 29. prosinca 2015.


ISPOVIJESTI Svekrva me udarila, ali ostala sam živjeti s njom

Od početka našeg zajedničkog života u trosobnom stanu imali smo nesuglasica koje su često znale prerasti u žestoke svađe, gdje nijedna od nas nije birala riječi. No, situacija je kulminirala kada me svekrva udarila, započela je svoju ispovijest za "Dnevni avaz" 30-godišnja Sarajka.

Završila je fakultet, dobila posao i sa 24 godine udala se za momka s kojim je bila u vezi godinu i po. Ali, kako on nije imao stalno zaposlenje, a njena plaća im nije bila dovoljna za samostalan život, uselili su se u stan kod njegovih roditelja. I tu su počeli problemi za nju, ali i za njega, a, vjerovatno, i njegove roditelje.

Muž po strani

- Govorila je da sam prljava, hranu koju sam spremala kad se vratim s posla nikada nije željela jesti, slušala sam kako je komšinicama i rođacima pričala da sam loša, da je njen sin mnogo bolji od mene. Muž je znao za netrpeljivosti između mene i njegove majke, ali nije nikada zauzeo stranu, jer nas obje voli - kazala je 30-godišnjakinja, koja nije željela da joj otkrivamo identitet.

U međuvremenu, postali su roditelji dvoje djece, a budući da novca za vrtić nisu imali, djecu su čuvali naizmjence.

srdjan-vukadinovic

Vukadinović: Muškarac mora izabrati stranu

- Kad završim s poslom, trčim kući dok svekrva nije otišla na posao, jer uvijek radi u drugoj smjeni. Zbog toga je nastao i naš najveći sukob do sada. Imala sam problem na poslu, zbog čega sam kući kasnila 15-ak minuta. Svekrva, koja je kasnila na posao, toliko me napala da su mi krenule suze. Rekla sam joj da je bezobrazna prema meni i onda mi je udarila šamar - navela je kroz suze ova žena.

Zajednički život

Otad ona i svekrva ne razgovaraju. Na šamar nije odreagirala jer, kako navodi, "nije odgojena da udara starije". No, ostala je živjeti sa svekrvom jer drugog izlaza nemaju.

Odnos svekrve i snahe tradicionalno je opisan kao loš, pun netrpeljivosti. Takvih primjera je mnogo, naročito u bh. društvu, gdje tradicionalne porodice (više generacija zajedno pod istim krovom) dominiraju nad modernim (supružnici i djeca). Kako navodi sociolog Srđan Vukadinović, zajednica i teška materijalna situacija utječu na poremećaj odnosa unutar porodice, koji se nerijetko završava razvodom jer je muškarac prinuđen izabrati stranu.

Mnogo netrpeljivosti
- Život zajedno proizvodi mnogo netrpeljivosti. Ako su dvije ženske sujete u pitanju, muškarca stavljaju na tihu vatru jer se od njega traži da se opredijeli. Ako izabere majku, razvodi se, ukoliko se odluči za ženu, nerijetko prekida kontakt s roditeljima. Preporučio bih da se živi u okviru moderne porodice jer tradicionalne uzrokuju mnogo sukoba - kazao je Srđan Vukadinović za "Dnevni avaz".

Izvor: dnevniavaz.ba
Cokoladne bombice – uzbunaaaaa Hitno!!!

Lako, bez pečenja, bez muke ali sa punooo radosti po završetku rada
Sastojci
100 gr kokosovog brašna
100 gr mlevene plazme (ili nekog drugog keksa, Petit Buerre npr. )
100 gr pečenih mlevenih lešnika


  100 gr prah šećera
sok od jedne pomorandže
100 gr čokolade za kuvanje

Priprema
1.
Sve sastojke zamesiti sa sokom od pomorandže.
2.
Praviti bombice i svaku uvaljati u rastopljenu čokoladu.


  Posluživanje
Dešavalo se da, ukoliko mi se nađe kesten pirea i njega dodam, da obogatim ukus ;)) Takođe, sa strane odvojim ispečene lešnike pa ih ubacim u sredinu…Ihaaaaaaaaaaa kakva je to sreća kad gricnem pa naletim na iste :D


Pijemo drugar i ja u kafani, dolazi mali ciga i traži neki dinar, a ja mu umesto toga poručim sok i kažem


  Sedi tu sa nama malo , kad gledam mali počeo da vadi ono sitno para što ima.


  Ja ga pitam Šta ćeš to? a mali kaže E sad ću ja da častim, ti si mene častio, sad ću ja tebe . Mali me oduševio!
??????????????????????????????????????????????

Tom Venuto, profesionalni bodybuilder i osobni trener, tvorac je dijete zvučnog naziva Body fat solution odnosno dijete koja topi masne naslage. Dijeta ne nudi kratkoročna rješenja niti instant pristup, a sam autor ističe kako je mršavljenje zahtjevan proces, u kojem je motivacija za dugoročne promjene od neopisive važnosti.

Mentalni pristup gubitku masnog tkiva
Riječima Toma Venuta mršavljenje i gubitak masnih naslaga ne može se riješiti tek pomodnim dijetama i kratkoročnim fokusom na prehranu. Problem je puno složeniji i obuhvaća svaki dio vašeg života: od socijalne interakcije do emocionalnog zdravlja. Stoga je težište same dijete na mentalnom treningu – nizu tehnika i savjeta kako promijeniti mentalne navike i time prepoznati i izbjeći emocionalno prejedanje.

Primjerice, jedna od tehnika za reprogramiranje mentalnih obrazaca je svaki dan izdvojiti 5 do 15 minuta i zamišljati tijelo kakvo želite. Pritom nije dovoljno samo vizualizirati idealno tijelo već i razmišljati o svim koracima potrebnim da svoju želju ostvarite poput, primjerice, odlaska na vježbanje ili odbijanja nezdravog obroka u društvu.

Prvi princip dijete
Mentalni trening je prvi princip dijete. Preostalih četiri uključuje raznoliku prehranu, maksimiziranje metabolizma, izgradnju mišićne mase te podršku obitelji i bližnjih. Ipak, konkretnih prehrambenih smjernica nema nego se treba hraniti zdravorazumski i eventualno isključiti prerađene šećere iz obroka. Tjelovježba je važan dio dijete, a preporuka je što više inkorporirati treninge snage i kardiovježbi u rutinu.

Za kraj, Tom Venuto donosi savjete kako dugoročno održati postignutu tjelesnu masu, a jedan od savjeta je postaviti “dozvoljeno odstupanje” od 2 kilograma. Tog trenutka kada se udebljate 2 kilograma u odnosu na svoju postignutu idealnu težinu, vrijeme je da se ponovno aktivirate i što prije povratite svoju liniju.

Učlanite se u Mršavimo zajedno klub i uz pomoć nutricionista i fitness stručnjaka gubi kilogram tjedno bez gladovanja.

Prednosti dijete
Autor dijete je svjestan uloge koju emocije imaju na naš unos hrane, stoga donosi cijeli niz savjeta kako otkriti prave razloge pretjeranog unosa hrane i pokušati ih eliminirati. Pozitivan je i naglasak na motivaciju budući da je manjak predanosti i motivacije jedan od najčešćih razloga odustajanja od dijete. Dijeta ne demonizirane pojedine namirnice te naglašava važnost svakodnevne tjelovježbe.

Nedostaci dijete
Dijeta ne donosi konkretne informacije, niti strukturirani plan prehrane, što može predstavljati problem osobama kojima su nužne striktne smjernice. Nedostaje individualni pristup koji bi jamčio optimalne rezultate.

Primjer jelovnika
Doručak - kuhano jaje, tost
Međuobrok - orašasti plodovi
Ručak - salata od lisnatog povrća, piletina sa žara, slanutak, kukuruz, maslinovo ulje i aceto balsamico.
Večera - riba i krumpir pečeni u pećnici.

http://www.ljepotaizdravlje.hr/

ponedjeljak, 28. prosinca 2015.



edan korisnik društvene mreže Reddit objavio je fotografiju čestitke za 30. rođendan koju je dobio od svog oca. I ne bi to bilo ništa neuobičajeno da njegov otac nije umro prije 16 godina!
Naime, korisnik pod imenom ChrisBenRoy objavio je sliku u utorak navečer koja je u manje od 24 sata prikupila više od 4.000 lajkova i 2.000 komentara te postala pravi hit na toj društvenoj mreži.

 


Objasnio je kako je njegov otac umro 1999. godine nakon jednoipolgodišnje borbe s rakom pluća i jetre.
– Nakon toliko kemoterapija i lijekova, shvatio je da ne može tako živjeti i jednostavno se prepustio. To sam shvatio kada sam vidio da je kupio čestitke za rođendane za mene i brata za puno godina unaprijed – objasnio je muškarac.



  Kaže kako je sličnu čestitku dobio i za svoj 13., 20., 21., i 25. rođendan te na dan kada je položio vozački ispit. Čestitke je sve to vrijeme čuvala njegova majka koja mu ih je davala kada je trebala.
U čestitci za 30. rođendan otac mu je napisao kako je vrijeme da prestane govoriti “čovječe” te da okrene kapu za bejzbol naopačke. Potpisao ju je s “voli te tata”.
Izvor: Večernji.hr



Ime je samo trenutak pomanjkanja inspiracije…:) Ovi keksići su tako prhki i ukusni, a najbolji dio je onaj unutra, kad ih zagrizete…..
Sastojci
Tijesto za cca 25 keksića
170 g maslaca
100 g šećera
prstohvat soli
pola žličice eesencije vanilije
1 jaje
225 g brašna
...i još....

 
cca 25 malih čokoladnih jaja
šećera u prahu za posipanje

Priprema
1.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, pleh obložite pek papirom.
2.
Miserom dobro izradite maslac.
3.
Dodajte mu šećer i sol i dobro izmiksajte.
4.
Zatim dodajte jaje i esenciju vanilije, miksajte i malo po malo dodavajte brašno.
5.

 
Kad dobijete kompaktnu smjesu, tijesto je spremno.
6.
Od smjese pravite kuglice malo veće od oraha, dlanovima ih oblikujte, u sredinu svake stavite čokoladno jaje, malo ga pritisnite unutra i dlanovima oblikujte kuglicu.
7.
Stavljajte na pleh, razmaknute jedna od druge, jer će splasnuti i proširiti se. # Pecite ih cca 15 minuta, ne smiju potamniti, pa zavisi i od pećnice koliko će se peći.
8.
Ohladite ih na pek papiru i posipajte šećerom u prahu.

http://www.coolinarika.com/
Preporučeni recepti:


Screenshot_17

Sastojci
1-2 kg mladi krompirica
so biber i vegeta
malo ulja


  2 kasike putera(margarina)
susama po zelji
malo suhog persuna (moze i bez njega)

Priprema
Krompir skuhajte zajedno sa kozicom (pazite da se neprekuha).
Maknite sa peci,ocjedite I dodajte hladnu vodu da se prije ohladi.
Ogulite krompir I stavljajte u vatrostalnu posudu u koju ste stavili puter I ulje.
Dodajte zacine I susam.


  Promjesajte I pecite na 250C dok krompir nedobije boju.
Povremeno izvadite I prebacite ga u tepsiju.
Na kraju pospite persunom,ponovo prebacite ili izmjesajte lagano.
Prohladite I posluzite se