utorak, 29. prosinca 2015.

Svekrva me udarila, ali ostala sam živjeti s njom


ISPOVIJESTI Svekrva me udarila, ali ostala sam živjeti s njom

Od početka našeg zajedničkog života u trosobnom stanu imali smo nesuglasica koje su često znale prerasti u žestoke svađe, gdje nijedna od nas nije birala riječi. No, situacija je kulminirala kada me svekrva udarila, započela je svoju ispovijest za "Dnevni avaz" 30-godišnja Sarajka.

Završila je fakultet, dobila posao i sa 24 godine udala se za momka s kojim je bila u vezi godinu i po. Ali, kako on nije imao stalno zaposlenje, a njena plaća im nije bila dovoljna za samostalan život, uselili su se u stan kod njegovih roditelja. I tu su počeli problemi za nju, ali i za njega, a, vjerovatno, i njegove roditelje.

Muž po strani

- Govorila je da sam prljava, hranu koju sam spremala kad se vratim s posla nikada nije željela jesti, slušala sam kako je komšinicama i rođacima pričala da sam loša, da je njen sin mnogo bolji od mene. Muž je znao za netrpeljivosti između mene i njegove majke, ali nije nikada zauzeo stranu, jer nas obje voli - kazala je 30-godišnjakinja, koja nije željela da joj otkrivamo identitet.

U međuvremenu, postali su roditelji dvoje djece, a budući da novca za vrtić nisu imali, djecu su čuvali naizmjence.

srdjan-vukadinovic

Vukadinović: Muškarac mora izabrati stranu

- Kad završim s poslom, trčim kući dok svekrva nije otišla na posao, jer uvijek radi u drugoj smjeni. Zbog toga je nastao i naš najveći sukob do sada. Imala sam problem na poslu, zbog čega sam kući kasnila 15-ak minuta. Svekrva, koja je kasnila na posao, toliko me napala da su mi krenule suze. Rekla sam joj da je bezobrazna prema meni i onda mi je udarila šamar - navela je kroz suze ova žena.

Zajednički život

Otad ona i svekrva ne razgovaraju. Na šamar nije odreagirala jer, kako navodi, "nije odgojena da udara starije". No, ostala je živjeti sa svekrvom jer drugog izlaza nemaju.

Odnos svekrve i snahe tradicionalno je opisan kao loš, pun netrpeljivosti. Takvih primjera je mnogo, naročito u bh. društvu, gdje tradicionalne porodice (više generacija zajedno pod istim krovom) dominiraju nad modernim (supružnici i djeca). Kako navodi sociolog Srđan Vukadinović, zajednica i teška materijalna situacija utječu na poremećaj odnosa unutar porodice, koji se nerijetko završava razvodom jer je muškarac prinuđen izabrati stranu.

Mnogo netrpeljivosti
- Život zajedno proizvodi mnogo netrpeljivosti. Ako su dvije ženske sujete u pitanju, muškarca stavljaju na tihu vatru jer se od njega traži da se opredijeli. Ako izabere majku, razvodi se, ukoliko se odluči za ženu, nerijetko prekida kontakt s roditeljima. Preporučio bih da se živi u okviru moderne porodice jer tradicionalne uzrokuju mnogo sukoba - kazao je Srđan Vukadinović za "Dnevni avaz".

Izvor: dnevniavaz.ba

0 komentari