nedjelja, 27. prosinca 2015.

ORAH KOCKE




Ovo je jedan divan starinski kolač koji se često pravi u našoj kući, verujem da vam je poznat možda pod nekim drugim ili sličnim imenom. Obično se od njega modlicom izvade polumeseci, pa izgleda veoma dekorativno na tanjiru sa drugim sitnim kolačima. Mogu se seći i kockice ili štanglice, a ukusan je kada napravi sa lešnicima.
Sastojci (kora): 150 g maslaca, 150 g šećera, 150 g oraha, 70 g brašna, 5 belanca
Žti fil: 5 žumanaca, 150 g šećera, 1 kašičica brašna


  Fil sa orasima: 200 g oraha, 1 dl vode, 150 g šećera, 1 vanilin šećer, 50 g maslaca + 50 g čokolada po želji (za čokoladni fil)

Priprema:
Prvo umutiti belanca u čvrst šam i dodati 75 g šećera. Preostali šećer umutiti penasto sa maslacem, dodati melvene orahe i brašno, pa na kraju pažljivo umešati šam od belanaca. Sipati u četvrtasti kalup preko papira za  pečenje. Peći 15-20 minuta na 180 C sve dok korica blago ne zarumeni (peče se samo do pola).
Umutiti žimanca sa 150 g šećera dok ne pobele, na kraju dodati kašičicu brašna. Kad je kolač napola pečen, izvaditi iz rerne i premazati umućenim žumancima. Vratiti u rernu da se suši još 20-tak minuta a temperaturu smanjiti na 150 C.


  Za to vreme pripremiti fil od oraha: skuvati sirup od šećera i vode (skloniti sa ringle čim provri). Dodati odmah orahe da se popare i ostaviti da se ohlade. U prohlađeni fil dodati maslac i sve fino umutiti. Kad se kolač ohladio, premazati preko žutog fila i posuti mlevenim orasima. Sutradan seći na kockice, štangle ili modlicom izvaditi polumesece.
Napomena: orahe možete zameniti lešnicima, a u drugi deo fila staviti malo čokolade i posuti mlevenim pečenim lešnicima, izgledaće vrlo lepo kada ih iseckate.:)

0 komentari