nedjelja, 27. prosinca 2015.

PENASTA TORTA SA MALINAMA I ČOKOLADOM



r (na kom sam i planirala filovati tortu), poklopila biskvit i opet brzim pokretima okrenula za 180 stepeni i time ga vratila u prvobitno stanje.
Biskvit je vrlo osetljiv (jer nema ni grama brašna) i nije pogodan za "prenošenje" iz kalupa na tanjir.
Biskvit možete i ostaviti u kalupu, ali onda nemojte stavljati papir za pečenje. Ja sam ovako uradila, jer nisam htela da grebem dno kalupa prilikom sečenja torte.
6.
I nakon, podužeg objašnjenja, ostavite biskvit da se ohladi :)
Nakon što se biskvit ohladio, oko njega sam postavila obruč kalupa prečnika 26cm. Bebi piškotama (Lady Fingers) sam otsekla jedan kraj (poravnala) i brzim pokretima umakala u mleko i slagala oko biskvita, uz unutrašnji deo samog obruča - napravila sam "ogradicu".
Čokoladni deo
1.
Penasto umutiti slatku pavlaku - pazite da je ne premutite, jer će se pretvoriti u puter.
Na pari otopite čokoladu.
U posebnu posudu staviti vodu i šećer i zagrevati do tačke ključanja. Kada proključa, kuvati još par minuta dok se ne dobije sirup.
2.
U drugoj posudi, mikserom, na najslabijoj brzini mutiti žumanca, a zatim, uz neprestano mućenje, u tankom mlazu ulivati vreo sirup - ovim putem se termički obrađuju žumanca, nema bojazni od salmonele. Mutiti dok se žumanca i sirup lepo ne ujednače (ne trebaju skroz da se ohlade), a zatim ih sjediniti sa otopljenom čokoladom.
3.
U čokoladni krem, dodati trećinu ulupane slatke pavlake i pažljivo promešati, a zatim dodati i preostali deo.
4.
Krem odmah izliti na koru, u pripremljeni kalup i staviti u frižider na hlađenje, dok se sprema fil od malina i bele čokolade.
Fil od malina i bele čokolade
1.
Maline odmrznuti, a zatim ih staviti u blender i napraviti pire. Pire od malina protisnite kroz cedku, tako da dobijete što više soka.
2.
U drugu posudu, sipati sok od malina i šećer i zagrevati na laganoj vatri. Ostaviti da ključa oko 5 min, sve dok se količina soka ne redukuje na pola šolje (oko 125ml).
3.
U međuvremenu, rastopiti želatin sa 1 kašikom vode, ostaviti da nabubri, zatim ga na laganoj vatri otopiti - ne sme da proključa i uliti ga u skuvani sok od malina, pa dobro promešati.
4.
U drugoj posudi sitno iseckati belu čokoladu i preliti je sa toplim sokom od malina i ostaviti da miruje oko 3 minuta, a zatim sve dobro promešati dok se čokolada potpuno ne rastopi i sjedini sa sokom.
5.
Zatim, penasto umutiti slatku pavlaku, pa trećinu umešati u smesu od malina i bele čokolade. A zatim dodati ostatak i odmah izliti na čokoladni deo.

6.
Tortu ostaviti u frižider najmanje 3 sata (vrlo brzo se stisne, bez brige), a možete i preko noći.
Nakon hlađenja, otkopčati i skinuti obruč, i površinu torte ukrasite po sopstvenoj želji!
Savet/ Napomene
*Za moj ukus, ima puno čokolade, pa je samim tim i nož teže klizio kroz čokoladni deo (što se na slici i vidi), dok je krem od malina i bele čokolade savršen. Po mom mišljenju, i 200gr čokolade bi bilo sasvim dovoljno. Procenite sami ;)
*Bebi piškote su bile za oko 1cm više od obruča, taman da oba krema kompletno stanu!

http://www.coolinarika.com/

0 komentari