nedjelja, 27. prosinca 2015.

DIJETA KOJA JE ODUŠEVILA ŽENE SVIJETA: Ako želite da jedete, a gubite kilograme!




Ako želite da jedete, a da budete mršavi, onda je hrono dijeta možda pravo rešenje za vas. Iako je smišljena u Francuskoj još 1986. godine, kod nas je tek sada u ekspanziji. Oduševila je žene svijeta!
U ovoj dijeti ne morate da vodite računa o broju kalorija i količini hrane, ali morate da jedete u određeno vrijeme i da pravilno kombinujete namirnice.
Osnovno pravilo je da razmak između obroka bude minumum četiri, a maksimum šest sati, idealno pet.
Za doručak smijete da jedete sve: ugljene hidrate, proteine, masti. Ali bi trebalo da vodite računa da izbjegavate pšenicu i kukuruz. Dozvoljena brašna su sva ostala: ječmeno, raževo, heljdino, ovseno…
Možete da jedete i suhomesnate proizvode, ali gledajte da budu domaći da izbjegnete aditive.
Za ručak bi trebalo da jedete jači protein kao što je junetinateletina ili janjetina, ali bez ugljenih hidrata, odnosno hljeba. Ako jedete ugljene hidrate onda uz njih jedete povrće. Takođe, treba jesti što više svježeg povrća u vidu salate.



    Za večeru se takođe jede protein, ali lakši, kao što je bijelo meso ili riba. Ponekad možete uz salatu da pojedete i mladi sir, ali to tek kada izađete iz faze mršavljenja. I za večeru se kombinuje samo bijelo ili zeleno povrće.
Slatko, pa i voće, se jede isključivo u popodnevnim časovima, između ručka i večere, nikako ujutru. Najbolji izbor je crna čokolada sa minimum 70 odsto kakaoa, kao i suho voće poput somkvi ili šljiva.
Ovo su neka osnovna pravila koja bi trebalo da pratite stalno, jer ovo nije klasična dijeta. Međutim, ako imate problem sa kilogramima i morate da smršate dosta, onda bi trebalo da prođete tzv. restriktivni period, kada se potpuno izbacuje užina, uključujući i voće jer je puno šećera. Takođe iz ishrane se privremeno izbacuju i sva skrobna povrća, kao i ugljeni hidrati za ručak.



    No, čak i u restrikciji se ne treba opterećivati sa tim koliko ste pojeli za obrok, ali ne smijete da grickate ništa između. A to pravilo važi i poslije ovog restriktivnog perioda.
(Doznajemo.com/hronokuhinja.rs)

0 komentari