utorak, 1. prosinca 2015.

MOSKVA ŠNIT TORTA! OVO JE ZA MENE JEDNA OD NAJLEPŠIH I PRE SVEGA UKUSNIH TORTI KOJA GORDO ČUVA SVOJE MESTO NA RANG LISTI.




Čuvena prelepa torta kojoj se često ponešto doda ili oduzme ali to su samo nijanse .Kod mene je bila jedna od torti  za proslavu diplomiranja mog mladjeg sina .

Sastojci
za kore 2x :
8 kom belanaca {ako su jaja malena onda stavite 9}
8 kasika secer
10 kasika mleveni orasi
3 kasike peceni pa mleveni lesnjaci
1 kasika brasno

za fil :
16 kom zumanaca
16 kasika secer u prahu
250ml mleko
3 kasike brasno

 
1 kasika gustin
3 pak vanilin secer
250gr puter
500ml slatka pavlaka {1/3 za fil}
300-350gr ociscene visnje
350gr breskve iz kompota
150gr seckani lesnjaci i orasi zajedno
3 pak slag pena
350ml mleko za slag penu

Priprema
1.
Za moju varijantu pecemo dve kore u velikom plehu od rerne.Kad se ohlade seku se na pola tako da dobijamo 4 kore .Umutimo belanca sa secerom dok se secer rastopi,iskljucimo mikser i dodamo promesane suve sastojke{orasi,lesnjaci,brasno }sjedinimo mesajuci kasikom.Pecemo u velikom plehu kojeg smo poremazali uljem i oblozili pek papirom.Pecemo na 190c oko 15min.Na isti nacin pripremamo i drugu koru.
2.

 
Fil: Na pari kuvamo umucena zumanca sa secerom u prahu .U posudi na vatri stavimo 200ml mleka da se kuva,u drugu manju posudicu sjedinimo gustin i brasno sa 50ml mleka pa kuvamo u mleko koje vri na uobicajeni nacin.Skuvani krem sjedinimo sa kuvanim zumancima ,dodamo vanilin secer pa stavimo da se hladi.Sve ovo moze da se kuva i odjednom na pari ali treba biti jako pazljiv da zumanca ne zagore.U vecu posudu umutimo puter pa sjedinimo sa ohladjenim filom .U drugu posudu umutimo i slatku pavlaku pa 1/3 umucene pavlake dodamo u fil i mesamo da se lepo sjedini.Stavimo fil u frizider dok pripremamo druge sastojke.
3.
Mozda je trebalo da stavim odmrzavanje i cedjenje visnje kao prvi korak ,znaci  ocedjene visnje naseckajte .Naseckajte i breskve iz kompota i na kraju naseckajte pecene lesnjake i orasi.
4.
Slaganje torte: Na tacnu stavimo prvu koru,premazemo sa 1/4 fila,na fil poredjamo naseckane visnje{ostavimo malo}na visnje premazemo umucenom pavlakom i poravnjamo,stavimo drugu koru,nanosimo drugu 1/4 fila pa preko njega stavimo naseckane breskve{sacuvamo malo breskvice}opet premazemo pavlakom,stavimo trecu koru,nanosimo trecu cetvrtinu fila i preko njega stavimo visnje i breskve koje smo sacuvali i bogato pospemo naseckanim lesnjacima i orasima,premazemo pavlakom i stavimo poslednju koru,preostalim filom premazemo celu tortu.Za premazivanje i dekoraciju ja sam umutila dodatno 3 slag pene .Savet za fil i umucenu slatku pavlaku: kasikom obelezite fil na 4 dela a pavlaku na 3 dela kako bi imali od svega ravnomerno koliko vam treba.

Posluživanje
Ja sam je spremila za diplomiranje moga sina a vama je preporucujem za predstojece praznike,bicete jako zahvalni....vi meni za moj predlog a vasi ukucani vama na izboru !! DOOOOOOBAR APETIT !!!

http://www.coolinarika.com/

0 komentari