četvrtak, 26. studenoga 2015.
Kolač opera
Kora:
10 belanaca
2 cela jaja
4 žumanca
220 gr šećera
140 gr brašna
1 prašak za pecivo
110 gr mlevenih lešnika ili oraha, može i badem
Krem I:
240 ml mleka
90 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
10 gr želatina
170 gr čokolade za kuvanje
360 ml slatke pavlake ili pavlake za šlag
Krem II:
25 ml vode za krem i 1 kašika ključale vode za ness kafu
3 kašike ness kafe
140 gr šećera
3 žumanca
225 gr putera ili margarina
Krem III:
140 ml slatke pavlake
170 gr čokolade za kuvanje
Sirup:
100 ml vode
100 gr šećera
Priprema:
Ulupati žumanca sa 2 cela jaja, a zatim dodati pola šećera i opet mutiti dok se šećer ne otopi.
Ulupati belanca sa ostatkom šećera u jak šam. Masi sa žumancima dodati brašno, prašak za pecivo i mlevene orahe, lešnike ili bademe, promešati, pa dodati belanca i sve sjediniti.
Rernu za to vreme zagrejte na 200 stepeni pa od ove smese pecite 4 tanke kore u obloženom kalupu dimenzija 23 x 30 cm ili približnih. Kore možete peći dva puta pa preseći, jednostavnije je. Pecite oko 10 minuta jednu koru, a ako pečete duplo onda oko 15. Ostavite da se ohladi.
U 50 ml vode staviti želatin da hidrira. Ulupati žumanca sa šećerom da pobele pa dodati mleko i staviti na paru da s emalo zgusne. Kada se zagreje dodati izlomljenu čokoladu i mešati da se otopi pa skloniti sa vatre i u tako vruće dodati želatim dobro i brzo promešati. Ostaviti da se ohladi.
Kada se ohladi ulupati slatku pavlaku pa je dodati kremu i sve sjediniti.
Preliti ness kafu sa kašikom vrele vode i ostaviti.
Ulupati žumanca sa šećerom da pobele. Staviti vodu i šećer da provri sa pa sa njima preliti žumanca i umutiti.
Ulupati margarin pa mu dodati masu od žumanaca i umutiti. Zatim dodati otopljenu nes kafu pa opet umutiti.
III: Zagrejati slatku pavlaku skoro da provri pa skloniti sa vatre i dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi. Ostaviti da se ohladi. Ohladiti u frižideru pa izmiksirati. Prvo će biti redje i čokoladno, a kad aumutite posvetliće i zgusnuti se.
Za sirup prokuvati vodu i šećer, može se dodati rum.
Kora 1, 1/2 krema od kafe, kora 2, krem I, kora 3, krem III, kora 4 1/2 krema od kafe, glazura.
Svaku koru isprskati sirupom.
0 komentari