četvrtak, 26. studenoga 2015.
ČOKOLADNI ROLAT SA BANANAMA
SASTOJCI
biskvit
5 jaja
5 kašika šećera
2 kašike brašna
1 kašika kakaa
1/2 praška za pecivo
krema
3 jajeta
140 gr šećera
1 vanilin šećer
150 gr čokolade (100 gr za kuhanje+50 gr mliječne)
200 gr margarina
150 gr mljevene plazme (ili nekog drugog keksa)
i još
4 banane
PRIPREMA
Odvojite žumanca od bjelanaca. Bjelanca umutite u čvrst snijeg. Žumanca umutite sa šećerom. Sjedinite brašno, prašak za pecivo i kakao, pa sve umutite sa žumancima.
Zatim pažljivo umiješajte i snijeg od bjelanaca. Izlijte u veliki pleh, obložen papirom za pečenje, pa pecite na 180 C oko 15 minuta.
Pečen biskvit odvojite od papira, pa zarolajte u vlažnu krpu.
Krema
Na pari umutite jaja sa šećerom. Kad se šećer otopi dodajte čokoladu, pa kuhajte 10-15 minuta. Kremu prohladite, pa dodajte izmiksan margarin. Odvojite 1/3 kreme, za premazivanje rolata, a u preostale 2/3 dodajte mljevenu plazmu. Sve dobro sjeditite, pa premažite biskvit. Dvije banane stavite na jedan kraj biskvita, a dvije na drugi kraj.
Zatim biskvit pažljivo zarolajte sa jedne i sa druge strane, prema sredini. Rolat stavite na tacnu, tako da zarolani rubovi budu prema dole.
Premažite 1/3 kreme,pospite čokoladom u prahu (ili ribanom čokoladom),pa ostavite u frižider da se stegne.
Gotov rolat rezati na parčad.
Izvor:http://www.coolinarika.com/
0 komentari