Potrebni sastojci: Za žuti rolat: 5 jaja, 5 kašika šećera, 5 kašika brašna, pola kesice praška za pecivo, džem od kajsije Za tamni rolat: 7 belanaca, 7 kašika šećera, 3 žumanaca, 10 kašika mlevenih oraha, 3 kašike, pola kesice praška za pecivo Za fil: 4 žumanca, 2 kašike šećera, 100 g crne, 50 g putera, 100 ml mleka Za čokoladnu glazuru: 100 g čokolade, dve kašike ulja i kockica margarina, listići badema za dekoraciju
Priprema: Umutiti jaja sa šećerom, sve dok se šećer ne rastopi. U smesu dodati brašno i prašak za pecivo, promešati žicom za mućenje i razliti u pleh obložen papirom za pečenje (žuti rolat peći u manjem plehu). Peći u rerni zagrejanoj na 180*C oko 20 minuta, bez otvaranja. Za tamni rolat, umutiti penasto belanca uz dodavanje kašike po kašike šećera i mutiti dok se šećer ne rastopi. Postepeno dodavati jedno po jedno žumance i mešati žicom za mućenje.
Pažljivo, varjačom, umešati orahe pomešane sa brašnom i praškom za pecivo i smesu razliti u veći pleh obložen papirom za pečenje. Peći u rerni zagrejanoj na 180*C oko 20 minuta dok blago ne potamni. Pečene kore i za žuti i za tamni rolat uviti u vlažne pamučne krpe i ostaviti da se prohlade. Dok se kore peku pripremiti krem za tamni rolat. Žumanca i šećer kuvati na pari dok se ne zgusnu, dodati crnu čokoladu izlomljenu na kockice i rastopiti i na kraju dodati puter i mleko. Mešati krem dok se sastojci ne sjedine. Žuti rolat premazati džemom od kajsija i uviti.
Tamni rolat premazati čokoladnim kremom, staviti na kraj žuti rolat i uviti dupli rolat. Rastopiti čokoladu sa kockicom margarina i uljem i glazurom premazati rolat. Posuti listićima badema i ostaviti da se ohladi.
0 komentari