srijeda, 18. studenoga 2015.

JOŠ JEDNA OD STARINSKIH TORTI, KOJE SU NENADMAŠNE: GIZELA TORTA



SASTOJCI
Kore
20 kom jaja
18 kašika šećera kristala
22 kašike brašna
prstohvat soli


 
Fil
450 gr mlevenih oraha
1 dl mleka
3-4 kašike šećera kristala
2 kom kora i sok pomorandže
400 gr šećera u prahu
375 gr maslaca

Glazura (preliv)
200 gr šećera u prahu
2-3 kašike vrele vode
par kapi ulja
par kapi soka iz višanja ili crvene prehrambene boje


 
PRIPREMA
Ukoliko se ova torta priprema u manjem okruglom kalupu, dovoljna je polovina navedenih sastojaka, odnosno 10 jaja. Za pravougaoni oblik i veličinu kora 35x25 cm, potrebna je dupla mera, odnosno 20 jaja i tada pripremu testa za kore raditi u dva puta, da se umućena masa od jaja ne slegne.

Umutiti 10 belanaca, u koja je dodat prstohvat soli, sa 9 kašika šećera, dodati 10 žumanaca i 11 kašika brašna, koje se pažljivo, laganim mešanjem, sjedini sa masom.

Ukoliko se pravi velika mera, kao ja, postupak sa drugom količinom namirnica ponoviti. Od velike mere dobila sam 13 finih tankih korica.

Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, u plitkim plehovima, dobro podmazanim i posutim brašnom, u što više tankih kora ili kao ja ovaj put, na pek      papiru, na kojem sam sa donje strane iscrtala okvir pleha. Tako mi je pečenje korica bilo zaista ubrzano, pošto sve korice pripremim i tanko      premažem po papiru, pa samo skidam sa prevrnutog pleha ispečenu korici i odmah stavljam drugu da se peče. Pečenje svake korice traje kratko, oko 4-5 minuta, da korice ne porumene. Papir sa donje strane korice treba odmah skinuti, jer je mnogo lakše nego kasnije, kad se korica ohladi.

U mlevene orahe, na sitnu stranu rendeta,       narendati koricu od pomorandži i iscediti sok.

Zagrejati mleko sa šećerom do vrenja i popariti mlevene orahe, da bude gusto. Ostaviti da se potpuno ohlade.

Umutiti penasto maslac i sastaviti sa ohlađenim filom.

Filovati kore i tortu okolo, ravnomerno raspoređujući fil. Preko nafilovane torte staviti tacnu i blago opteretiti, da površina bude ravna za prelivanje glazure.

Mleveni šećer zapariti sa malo vrele vode (da ne bude ni mnogo gusto, pa da ne može da se razliva, ali ni previše retko, pa neće očvrsnuti) i dodato malo ulja i soka iz višanja ili crvene prehrambene boje, da se dobije nežna roze boja glazure.


Toplu glazuru odmah preliti po gornjoj površini torte, ravnajući dugim nožem od ruba do ruba torte, pazeći da se glazura ne sliva niz već nafilovane bočne stranice torte. Tortu ukrasiti po želji (obavezno nešto po samom rubu torte, da se zakloni spoj bočne strane, koja je premazana filom i gornje površine sa prelivom).

Tortu staviti u frižider, najbolje da prenoći, pa sutradan seći šnite.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

0 komentari