srijeda, 25. studenoga 2015.

FENOMENALNI GRČKI DESERT



Sastojci
krema:
5 jaja
250 g šećera
40 g gustina
150 g pšeničnog griza
1 vanilin šećer
50 g putera
1,3 l mlijeka
sirup:


  300 g šećera
300 ml vode
1 vanilin šećer
po ukusu ribana korica naranče, cimet
i još:
10 listova kora za pitu
100 g putera
malo ulja

Priprema
1.
Prvo pripremiti sirup: sjediniti šećer, vanilin šećer i vodu, prokuhati. Na laganoj vatri kuhati 5-6 minuta, pa dodati sitno ribanu koru naranče i malo cimeta (može i bez cimeta, po ukusu; ali savjetujem obavezno staviti koricu naranče). Ostaviti da se ohladi!
2.
Pećnicu zagrijati na 180 C.
Krema: U šerpu sipati 1,2 l mlijeka, pa staviti da prokuha. Umutiti jaja i šećer, pa dodati gustin, pšenični griz i 100 ml mlijeka. Dobro umutiti (da nema grudica), pa sipati u ključalo mlijeko. Miješati svo vrijeme. Kada krema dobije gustinu, maknuti sa vatre, pa dodati puter. Izmiksati, pa ostaviti da se prohladi ( krema ne treba biti potpuno hladna)!
3.


  Otopiti puter.Pleh premazati puterom, pa redati 5 kora. Svaku koru premazati sa malo otopljenog putera.
4.
Na 5.koru staviti kremu.
5.
Preko kreme staviti preostalih 5 kora. Svaku premazati sa malo otopljenog putera, osim posljednje kore! Isjeći oštrim nožem, pa preliti sa malo ulja. Poprskati sa vrućom vodom, pa staviti u zagrijanu pećnicu. Peći nekih 35-40 minuta; gotova je kad porumeni.
6.
Sirup procijediti! Pečenu pitu preliti hladnim sirupom. Dobro ohladiti, pa poslužiti!

0 komentari