nedjelja, 20. prosinca 2015.

RECEPT ZA TIČINO MASU ILI FONDAN



Dosta dugo sam pokušavala raditi sa raznim tičino masama da bi se mogla igrati sa tortama, ali ova se pokazala definitivno najboljom
SASTOJCI
• 60ml hladne vode
• 1 vrećica + mala žlica želatine u prahu
• 8 žlica fruktoze ili glukoze
• 1 žlica vode
• 15ml glicerina
• oko 1kg šećera u prahu




POSTUPAK IZRADE
1. 60 ml vode zalijte na želatinu, da nabubri.

2. Fruktozu stavite u lončić, dodajte jednu jušnu žlicu vode i stavite na laganu vatru, morate je otopiti da dobijete gusti sirup (dobro paziti: između gustog sirupa i karameliziranog šećera mali je korak).

3. U taj sirup, kad se mrvu ohladi (cca 10 sekundi) dodajte glicerin malo po malo konstantno mješajući.




4. Tu vruću smjesu dodajte polako u želatinu i mješajte da se otopi.

5. Šećer u prahu stavite u duboku posudu i napravite udubinu.

6. Malo po malo ulijevajte smjesu i mješajte (ne kuhačom kojom inače kuhate jer će pokupiti miris). Uskoro ćete morati rukama miješati smjesu. U principu iskoristi se cijela kila šećera, ponekad ne, a ponekad morate još dodati.

7. Smjesa mora biti kompaktna, nešto kao stari dobri plastelin.

SAVJETI KAKO KORISTITI TIČINO MASU
1. Ako ne želite isti dan koristiti smjesu spremite ju u vrećicu da nema doticaja zraka pa u frižider, a kada izvadite i želite ju odmah koristiti ja recimo stavim malo u mikrovalnu da ne moram čekati da popusti. Smjesa vam može stajati sigurno par dana, a možda i koji mjesec.
2. Kad radite figurice, uvijek dopustite da se figurica na zraku osuši i time učvrsti. Bojate tako da dodate malo po malo boje u smjesu dok ne dobijete željenu nijansu.
3. Tičino masu ljepite sa vrućom vodom koju ste pomješali sa šećerom u prahu. Veća količina šećera u vodi znači i ljepljiviju smjesu, a to će vam dobro doći kod ljepljenja figurica.
4. Čim se fruktoza rastopi, odnosno kad se sve rastopi ugasiti vatru.
5. Recimo ja volim kada oblažem cijelu tortu smjesu napraviti svježu, a kada budete radili figurice najbolje napraviti par dana ranije pošto je to pipljav posao i oduzme dosta vremena.
6. Dobro je kada želite staviti masu na tortu da pazite da vam torta bude čvrsta sa čvrstom kremom i biskvitom, recimo ja uvijek gledam da mi je biskvit gornji.
7. Prije stavljanja mase na tortu morate napraviti smjesu koja se nanese po cjeloj torti u tankom sloju da bi se tičino zaljepio, ja to radim sa butter kremom koju znam koristiti za još neka ukrašavanja.
8. Samo dobro pratite sve što vam piše u receptu i mora vam uspjeti, bit će mi drago.
9. E da, sve je jestivo i koristite jestive boje.

Izvor: kolaci.biz

0 komentari