nedjelja, 8. studenoga 2015.

Nugat torta



Sastojci:

250g cokolade
200g nugat
750 ml slatkog vrhnja
biskvit
3 bjelanjka
3 kasike hladne vode
100g secera
3 zumanjka
75g brasna
15g kakao
1 kasikica praska za pecivo
25g gustina
jos pripremiti
100g ljesnjaka
150g toffife bomboni
1-2 kasike kakaa


  Priprema
Prvo pripremite kremu,najbolje uvecer,jer treba da odstoji par sati!

Za kremu grubo narezite cokoladu za kuhanje i nugat,pa prelijte dobro zagrijanim vrhnjem. Kada se otopi stavite u frizider da se ohladi.

Za biskvit cvrsto ulupajte bjelanjke sa vodom i postepeno dodavajte secer(oko 10 minuta da se secer rastopi).Sada ulupati zumanjke.

Brasno,kakao,gustin i prasak prosijati,pomjesati,pa polako pjenjacom umjesati u jaja.

Kalup 26cm namastiti,pobrasniti i tijesto uliti i poravnati-peci na 175° 20-25 minuta.Kad se ohladi prerezati na pola.

Ljesnjake poprziti na tavi, bez masnoce.Protrljati krpom,da se skine opna(ne mora skroz) i ohladiti.Nasjeckati i staviti u ohladeno cokoladno vrhnje(ne precvrsto).

Pola biskvita staviti na tanjur za tortu i okolo staviti obruc za torte.Biskvit namazati sa 2/3 kreme ,gore staviti drugi dio biskvita i premazati sa ostatkom kreme.Tortu ostaviti 3-4 sata u frizideru,posuti kakaom u prahu i ukrasiti sa toffife bombonima.

Posluživanje
Iako u receptu ne pise,ja cu drugi puta malo nakvasiti biskvit,ali to je samo moj ukus! Svi su mi rekli da je dovoljno kremasta,pa kako volite…Gore sam posula sa neskvikom

0 komentari