utorak, 17. studenoga 2015.

LISNATI KIFLE - Ove lisnate kifle je moja mama uvjek pravila po ovom receptu ,mozda se nekom i dopadnu ,nama su omiljene ...



Sastojci
600g mekog brasna
200ml jogurta
150ml mlakog mljeka
50ml ulja
1 jaje


  1 vrećica suhog kvasca
1mala kasicica sol
200g putera ili margarina
FIL:
po zelji : nutela ,marmelade razne
sir i slane kombinacije
i jos : zumance za premazivanje i susam

Priprema
1.
U mlako mljeko pripremiti kvasac sa  malo secera i brasna i ostavit da nadodje .
Kad nadodje kvasac pomjesati sa ostalim sastojcima i zamjesiti tjesto .
2.
Podjeliti tjesto na 10 loptica i svaku lopticu dobro razvuci sa oklagijom.
3.
Premazivati svaku razvucenu lopticu sa razmeksalim puterom ili margarinom  .
4.
I redati jednu na drugu .
5.
Zadnju koru ne mazati vec je pobrasniti brasnom pa sve zajedno lagano razvuc oklagijom koliko moze i podjeliti na trougove ,zavisi kolike zelite da budu kifle , filovati ih .
6.


  Zamotati i poslagati u pleh sa pek papirom i ostaviti da odmaraju pola saata .
7.
Zagrejati pecnicu na 200°
premazati kifle sa zumancem pred samo pecenje i posuti ih susamom ako zelite !
8.
Pecite ih nekih 30 minuta dok ne dobiju zutu zlatkastu boju , zavisi do vase pecnice !
Posluživanje
Kifle se mogu zamrznuti  i ne pecene ..(kao i sve drugo lisnato pecivo)
naravno prije pecenja odmrznuti ih !
Prijatno !

0 komentari