
Cvekla je namirnica koje je poznata po svojim lekovitim svojstvima, a danas vam donosimo recept za humus od cvekele.
Iako vam namaz od cvekle možda ne zvuči pretjerano ukusno, kad ga probate uverićete se u suprotno. Na Chatelaine sajtu nas uvjeravaju da ovaj namaz jednostavno morate probati, ako ne zbog ukusa onda zbog svih ljekovitih svojstava koje donosi.
Naime, cvekla je povrće prepuno nutritivnih svojstava prepuna vlakana antioksidanata i supstanci koje podržavaju zdravlje jetre, a poznata je i po tome što pobiljšava proces detoksikacije.
Potrebni sastojci:
2 cvekle srednje veličine ili 3 manje
1 konzerva leblebije
Sok od 1 ½ limuna
5 čenova bijelog luka
½ kašičice soli
¼ šolje maslinovog ulja
¼ šolje vode
U šerpici prelijte cveklu vodom i kuvajte dok ne omekša, oko 40 minuta. Nakon što je skuhana, cveklu operite pod mlazom hladne vode, ogulite i izrežite na veće dijelove.
Sve sastojke stavite u blender, uključite i ostavite da se pretvori u kremasti namaz.
Poslužite sa čipsom od povrća, rižinim krekerima ili svežim hljebom.
Cvekla je prirodni antianemik, antibakterik, antikarcinom, antipiretik, antioksidant, antisklerotik, detoksikant, diuretik, remineralizant.
Ova ljekovita biljka je kao lijek poznata vec 2000 godina.
Sok od cvekle regenerise jetru i sprečava starenje organizma.
Još u ranoj medicini cvekla predstavlja lijek za krv, tacnije liječenje malokrvnosti, mada ima ljekovito dejstvo na niz drugih oboljenja. Cvekla uspješno reguliše krvni pritisak. Sok od cvekle koristan je antipiretik, jer snižava visoku tjelesnu temperaturu.
Blagotvorno deluje kod bolesti jetre, bolesti pluća, bolesti kože, cišćenja organizma, groznice, jetrenih komplikacija, konstipacije, karcinoma, prehlade, posljedica pušenja, regenerator stanica, trovanje nikotinom, tumora, zatvora…
0 komentari